donderdag 18 augustus 2022

VANAF NU...

Vanaf nu verschijnen de leestips op mijn nieuwe site -  https://www.edwardvandevendel.nl/leestips/filters/categorie/kinder-en-jeugd

Maar dit archief blijft ook online!


groet,
Edward van de Vendel

donderdag 11 augustus 2022

EEN LIEFDE - Arnaud Cathrine (Querido Glow)

Een tijdje geleden mocht ik de aftrap doen van een nieuwe imprint bij uitgeverij Querido: Querido Glow. De boeken van Glow hebben LHBTQIA+-hoofdpersonages, en nu is er een een boek uitgekomen waarvan ik duizend exemplaren zou willen kopen om aan duizend mensen cadeau te geven: Een liefde, de vertaling van het Franse Romance, het omverblazende eerste deel van een trilogie van Arnaud Cathrine. De hoofdpersoon is Vince, zestien, die homo is en op zijn school geen homofobe commentaren tolereert - dan slaat hij erop los. In het begin van het boek is dat weer eens misgegaan, hij heeft zich weer eens niet in kunnen houden. Maar denk maar niet dat dit boek apologetic is: Vince ziet niet in waarom hij zich eigenlijk in had moeten houden. 

Dat zet de toon. Vince spreekt luid en duidelijk door alle bladzijden heen, vanaf zin één is hij een blije, sterke, romantische, dromerige tot ons sprekende jongen van nu. In de metro tuurt hij naar mooie jongens en tekent hun portret in woorden op in zijn gestolen-jongenslogboek. Hij leest het ene boek na het andere, somt zijn verliefdheden op acteurs uit homofilms op (waaronder die op Gijs Blom uit Jongens), hij stuurt DM's aan zijn favoriete gay-pornoster, er zijn voetnoten met terzijdes, er zijn ZINNEN DIE NIET ANDERS DAN IN HUN EENTJE OP EEN BLADZIJDE KUNNEN STAAN - en er is de hele tijd maar géén liefde. Tot er wel een liefde is. En o, wat is die liefde dan groot en fysiek. In Een liefde kun je niet anders dan meekloppen (met je hart) en er is onzekerheid, er is geilheid (nogal zeldzaam in een YA), er is poëzie en er is spattend proza. En dan, aan het eind - 

Nou ja, daarvoor moet je het boek tot je nemen. Een liefde is waarlijk een roman zoals je zelden leest. Nou ja, leest? Je hogesnelheidstreint er doorheen. Met een fijn omslag van Floor de Goede en een sterke vertaling van Jacques Dohmen en Vincent Oostelbos (een vertaler met bijna dezelfde naam als de hoofdpersoon, hoe toevallig kan het zijn) kan ik je garanderen dat je het daarna aan duizend vrienden cadeau wilt doen. En dan is er ook nog een tweede en derde deel. 

296 pagina's, leeftijd: 15+. Koop of bestel die boek bij je lokale boekhandel, of anders hier.

woensdag 10 augustus 2022

ACHTER DE BOMEN STOND EEN LEEUW - Daan Remmerts de Vries (Querido)

Wat schrijf je nadat je de Theo Thijssenprijs gewonnen hebt? Een lekker natuurdagboek. Of Daan Remmerts de Vries daar inderdaad pas na zijn prijs aan begonnen is, of eigenlijk al eerder, weet ik niet, maar feit is dat deze verslagen annex verhalen heerlijk lezen, dat ze prettig vrij omgaan met de grenzen die sommigen wellicht aan een jeugdboek stellen, dat het, kortom, weer echt Remmerts de Vries is. Zijn stevige, licht-archaïsche, aangename stijl, zijn volledig serieus nemen van de lezer, zijn vrijuit strooien met de mooiste vogel- en andere dierennamen - allemaal erg fijn. 

We krijgen een aantal uit herinneringen opgebouwde reportages te lezen: op zoek naar leeuwen, op zoek naar tijgers, op zoek naar het Monster van Loch Ness, op zoek naar otters, op zoek naar één bepaalde, voor eeuwig afgedwaalde albatros en nog veel meer. Maar we lezen ook waarom Remmerts de Vries is gaan schrijven, en we lezen ook wat hij onder werkelijke vrijheid bestaat. En dan zijn er de kleurenfoto's nog, allemaal reproducties van foto's die hijzelf of zijn reisgenoten namen. Alles bij elkaar maakt Achter de bomen stond een leeuw (prachtige titel) tot een uniek boek van een uniek auteur. 

208 pagina's, leeftijd: 11+. Koop of bestel dit boek bij je lokale boekhandel, of anders hier.

vrijdag 5 augustus 2022

DE TWEEDE STEM - Elin Meijnen (Blossom Books)

Blossom Books brengt sinds kort een nieuwe reeks uit - de Blossom Books Shorties, een serie voor lezers die, zo schrijft eigenaar en uitgever Myrthe Spiteri in het voorwoord van dit boek, 'wél graag toffe verhalen willen lezen, maar (nog) geen zin hebben in honderden pagina's.' Dat vraagt van de auteurs een bepaalde bondigheid en zeker een vlot plot. Precies dat levert Elin Meijnen, die met De tweede stem voor 12+-lezers debuteert. 

Hoofdpersoon is de zestienjarige Mette, die net op een nieuwe school begint en auditie doet voor de musicalgroep. Ze houdt van zingen en kan het ook goed. Dat weet ze al van haar vorige school, waar ze opviel bij de zangdocente. Mette krijgt ook nieuwe vrienden, met name de stoere Flo, die al meteen duidelijk maakt op meisjes te vallen, en Eddy, die vindt dat uit de kast komen een kwestie van 'de deur opendoen' zou moeten zijn. Meijnen maakte er door de aangebrachte spanning, door het leuke decor van het zingen, door de verwikkelingen op diverse sporen en door de no-nonsense benadering van de love interests een onderhoudende novelle van. Ze kreeg er niet voor niks de Jonge Jury Debuutprijs voor.

172 pagina's, leeftijd: 15+. Koop of bestel dit boek bij je lokale boekhandel. Of anders hier

 


woensdag 3 augustus 2022

WAT EEN DAG! - Kaat Vrancken & Saskia Halfmouw (Querido)

Een nieuw deel in de Tijgerlezenreeks over de bevriende honden Fox en Fien (eerder verscheen al Een week bij jou, een week bij mij.) De honden zijn bevriend omdat hun baasjes - die we nauwelijks zien in het boek - ook bevriend zijn. Weer is het verhaal volledig vanuit de honden geschreven, iets wat Kaat Vrancken al eerder deed met haar schitterende boeken over Cheffie, zoals Cheffie is de baas (2005). Dit keer worden de honden mooi gemaakt, en ze gaan naar het huis van een van de baasjes, waar ze, omdat iedereen druk is, lekker aan zichzelf overgelaten worden, zodat ze alles in het huis kunnen onderzoeken - de enorme taart bijvoorbeeld, die in de kelder staat. Het verhaal eindigt met een leuke onthulling, die alles wat eraan voorafging duidelijk maakt.

De tekeningen van Sasia Halfmouw zijn weer soepel, vrolijk, wendbaar, precies. Leuk is ook dat ze een paar keer een tekstloze spread vult, waarbij die aan het eind een heerlijke laatste knipoog is. Lekker nieuw leesboekje voor beginnende én niet-beginnende lezers.

56 pagina's, leeftijd: 6+. Koop of bestel dit boek bij je lokale boekhandel, of anders hier.


maandag 1 augustus 2022

DE TROLLEN VAN LEIF - Pieter Koolwijk & Linde Faas (Lemniscaat)

Ravna is acht en stoer. Haar broer Leif is elf en een watje. Dat zijn de uitgangspunten van De trollen van Leif, een kindernovelle van Pieter Koolwijk en het eerste boek dat hij publiceerde na zijn fameuze boeken Luna, en het met een Gouden Griffel bekroonde Gozert. Dat het meisje stoer is en zelfs de leiding krijgt over het Vikingdorp als de volwassenen wekenlang uit plunderen zijn, is verfrissend. Hetzelfde geldt voor de rise and shine die er voor de bibberige Leif in het verschiet liggen.

Leuk Koolwijks zijn typeringen als 'Was je een huilbaby? Dan werd je een halfuurtje in de kou gelegd en leerde je dat wel af. Luisterde je niet naar je ouders? Dan smeten ze je zo ver mogelijk de koude zee in en moest je het hele stuk terugzwemmen. Zo'n dorp was het.' En ook de eindes van alle hoofdstukjes zijn een vondst. Steeds staat daar een ergernis van Ravna over haar broer - lees al die laatste zinnen achter elkaar en je krijgt een samenvatting van hoe haar gevoel over hem verandert. 

Het boek is prachtig uitgegeven, met een stofomslag en veel illustraties in kleur van Linde Faas. Ze treft de noordelijke sfeer mooi met haar waterverftekeningen. Heel bijzonder zijn ook de tekstloze pagina's midden in het boek, de pagina's uit het trollenboek dat Leif van zijn opa heeft gekregen. Ja, aangenaam, deze ruwe én zachte vertelling.

134 pagina's, leeftijd: 8+. Lees of koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.