zaterdag 30 juli 2016

BABEL - Arnoud Wierstra (Gottmer)

Het nieuwe grote prentenboek van Arnoud Wierstra is een heel ander boek dan zijn vorige twee: al jarenlang bestudeert hij het werk van de schilder Pieter Breughel de Oude, en dan vooral De toren van Babel, uit 1563. In het voorliggende prentenboek situeert Wierstra het verhaal over de vliegdroom van zijn hoofdpersoon bij en op die toren. We zien in een tekstloze vertelling hoe de hoofdpersoon zijn droom waar probeert te maken: hoe hij vleugels vervaardigt en samen met zijn trouwe compagnons de kat en de uil tot helemaal bovenop de toren klimt, en dan... springt. Na de sprong zien we een prachtige reproductie van het Breughel-schilderij, waardoor duidelijk wordt hoe dit verhaal ingebed is in dit iconische kunstwerk (grappig: de muzikant uit zijn eerste boek zien we halverwege dit boek weer even terug). BABEL is een fantastisch prentenboek geworden, hoewel je het met evenveel recht een graphic novel zou kunnen noemen. Wierstra is trouw aan Breughel én neemt vrijheden, en dat is zo mooi in evenwicht dat onze aandacht niet alleen op een van de grootste werken van de schilderkunst van de Lage Landen wordt gevestigd, maar ook op het prachtige arceren, vertellen, opzetten van Arnoud Wierstra zelf.

BOER BORIS GAAT NAAR OMA - Ted van Lieshout & Philip Hopman (Gottmer)

De achtste BOER BORIS is er, en dit keer heeft het verhaal met het thema van de kinderboekenweek van 2016 te maken: oma's en opa's. Boer Boris gaat met al zijn geoogste appels naar oma, en Broer Berend en vriendinnetje Sam gaan mee (en natuurlijk ook de vaste dierenvrienden Hond, Kat en Muis). Ook deze aflevering heeft weer vrolijkmakend rijm ('Berend deelt de taart uit en Sam legt aan het paard uit [...]') en wat zijn er weer schitterende spreads van Philip Hopman! Een grote favoriet is die waarop de kinderen aankomen bij de fabriek van Oma. De auto's, de herhaling van het logo, de compositie, het kleurgebruik... En dan hebben we al een paar pagina's met over de zichtlijn trekkende treinen gehad, bijvoorbeeld die van de intercity, met levendige taferelen achter de raampjes, en het grijsblauw van de stad dat mooi afsteekt tegen het geelblauw van de trein - en verrek, zien we daar Ted en Philip zelf niet staan? In de trein, tussen de wagons, in overall, en heeft Ted daar nou een muisje op zijn hoofd?

vrijdag 29 juli 2016

BEATRIJS EN ANNABEL - Quentin Blake & John Yeoman (Meis & Maas)

Een schaap en een geit wonen al jaren op de boerderij en plotseling is daar de behoefte om een avontuur te beleven, om op reis te gaan. Het wordt niet een heel lange reis, maar wel een waarbij ze op zeer vernuftige wijze het hoofd moeten bieden aan een roedel hongerige wolven en een al even hongerige beer. Een vrolijk, hilarisch verhaal van John Yeoman, met de bekende, heerlijke tekeningen van grootmeester Quentin Blake.

Uitgeverij Meis & Maas - vooral werkzaam als uitgever van magazines die verbonden zijn aan bekende merken (zoals Lego of Barbie) - brengt ook (en steeds meer) kinderboeken uit, waaronder een nieuwe reeks vertalingen van het werk van Quentin Blake. In de vorm van prentenboeken met slappe kaft, voor de prijs van 7,50 euro.
BEATRIJS EN ANNABEL, in Engeland al in 1974 uitgegeven, is een van de eerste in de reeks. Een fijn initiatief, en goed dat er ook naar zijn oudere werk gekeken wordt.

Dit boek werd vertaald door Lidewij van den Berg.

zaterdag 23 juli 2016

TANGRAMKAT - Maranke Rinck & Martijn van der Linden (Lemniscaat)

Bekijk dit boek, lees dit boek - en het klimt meteen tot bovenin je jaarlijstje. Na MEMORYKONIJN maakten Maranke en Martijn een nieuw boek met een spel, en het resultaat is TANGRAMKAT, dat overloopt van het plezier. Allereerst de tekst: het is lang niet eenvoudig om zo geconcentreerd te schrijven als Maranke Rinck hier doet. De tekst getuigt van een perfecte timing en de grappen komen dus heel goed uit. Bijna bij elk omslaan moet je lachen. Hoe heerlijk moet het zijn om dit boek voor te lezen, om de platen aan te wijzen en te bewonderen en daarna om het tangramspel te spelen! De tekeningen van Martijn van de Linden zijn ongelooflijk sterk. Met alle beperkingen die hij zichzelf oplegde schilderde hij een boek bij elkaar dat eerder rijk aandoet dan karig. De spread met de vogels, bijvoorbeeld, schittert van kleur en vorm. Ja, in een toch al weelderig prentenboekjaar is dit een van de allergrootste titels. Het combineert Kunst met Pret en is daarmee een boek voor in de armen van heel veel ouders en heel veel kinderen.

vrijdag 22 juli 2016

THOMAS EN DE KERSTKARPER - Marit Törnqvist & Rita Törnqvist-Verschuur (Querido)

In 1987 studeerde Marit Törnqvist af van de kunstacademie met dit prentenboek. Haar moeder, die we tegenwoordig beter kennen onder de naam Rita Verschuur, schreef het verhaal naar aanleiding van hun gezamenlijke bezoek aan de stad Praag in de kerstperiode: daar worden tegen eind december karpers gegeten. Het verhaal gaat dus ook over de kleine Thomas die samen met zijn opa een kerstkarper koopt, maar het dier al snel Peppo noemt en er niet toe kan komen om hem op te eten. Het verhaal is een van de warmste kerstverhalen die ik ken en het is dus ook erg fijn dat uitgeverij Querido het boek na jaren opnieuw uitgaf (met een wat ander omslag en een net iets gewijzigde titel). De tekeningen geven het vertrekpunt aan voor Marits artistieke ontwikkeling, het is interessant er een recent boek van haar hand naast te leggen. Tegelijkertijd blijft het artwork ook fier overeind: het boek is een organisch geheel, waarbij het geschilderde Praag een schitterend decor vormt voor de aandoenlijke mensfiguren van Thomas en zijn opa. Een prachtige heruitgave. 

zondag 3 juli 2016

CRUMM... - Ruud Bruijn (De Vier Windstreken)

Tekenaar Ruud Bruijn, die in de jaren tachtig en negentig veel boekomslagen maakte liet in kinderboekenland een tijd lang niets van zich horen, maar hij is weer helemaal terug. En hoe! Met een geweldig prentenboek bij De Vier Windstreken, CRUMM... dat hij niet alleen tekende, maar ook schreef.
Het boek gaat over Cas die houdt van enge verhalen. Hij wil op zijn verjaardag dan ook het liefst een Monsterfeest geven. Zijn vrienden komen verkleed als monsters, maar Cas is eigenlijk wat teleurgesteld over de tamheid van het feestje. Tot het monster Crumm verschijnt, en dat monster zet de hele verjaardag op zijn kop.
Een wensvervullend verhaal dus, maar wat een kleur en wat een bruisende taferelen! Ruud Bruijn heeft echt alles uit de kast gehaald om een waarlijk monsterboek te tekenen. De details zijn schitterend (het confetti-windende monster!) en er zijn prachtige, tekstloze spreads, waaronder die van het huis waar de kleuren uit de schoorsteen spuiten en de laatste plaat die belooft dat het thema van zijn eerstvolgende verjaardag (enge dieren) ook aardig tot zijn recht zal komen. Exuberant en grappig, dat is CRUMM... en fijn dat Ruud Bruijns werk weer te zien is!

DE GOUDEN LIJST - Rindert Kromhout & Gerda Dendooven (Leopold)

DE GOUDEN LIJST is geen officieel boek uit de serie kunstprentenboeken die uitgeverij Leopold mede publiceert, maar toch zou het daar goed in passen: het vertelt namelijk over een schilder die door een echtpaar (dat een fijn huis heeft, fijn werk, een grote tuin en twee ondeugende kinderen) wordt ingehuurd om een schilderij te vervaardigen binnen een Gouden Lijst. Dat doet hij, maar wel pas na veel andere voorstellingen aangebracht te hebben. Het boek gaat dus over het plezier van het schilderen maar óók over het plezier van kunst om je heen hebben, want uiteindelijk zorgt al die kleurrijkheid ervoor dat het echtpaar steeds vrolijker wordt.
Rindert Kromhout schreef drie geweldige young-adult-romans over Virginia Woolf en haar Bloomsbury Group, en dit verhaal is nog een staartje van dat project - en een heel fijn staartje. De grote  platen met heerlijke kleurcombinaties, prachtige meubels en doortastende, aanwezige, soms komieke personages van Gerda Dendooven passen elk zo in een eigen gouden lijst, en samen zorgen Kromhout en Dendooven dus voor een blij makend, sterk prentenboek.