woensdag 30 juni 2021

HET DIERENBOEKJE MIE - Harriët van Reek (Querido)

'Zestien aaibare verhalen,' dat schrijft de uitgever in de flaptekst van het nieuwste boek van Harriët van Reek - en die omschrijving is zowel raak als verhullend. Want aaibaar, ja, dat zijn ze. De tekstjes gaan over het meisje Mie dat in de nabijheid verkeert van een varken, een schaap, een pony, een paard, een koe, een hond, een kat en een kip. Er wordt veel geaaid en er wordt veel geluierd en genoten. Dat maakt dit tot een zomers, onthaastend boek. Maar door het woord 'verhalen' zou de lezer op het verkeerde been gezet kunnen worden. Verwacht geen plot of zelfs maar enige grote gebeurtenis - de schetsen van Van Reek zijn aanduidinkjes, het zijn zeepbellen die prachtig glanzen en dan, na twee pagina's, weer wegdrijven. Net als echte zeepbellen zijn ze gelukzalig en geluksbrengend - als je er oog voor hebt. 

Ook de tekeningen hebben met hun lichte pastelkleuren, hun lege vlakken en hun dunne gekleurde contourlijntjes iets van die zeepbellen. Illustraties als deze hebben we denk ik niet eerder in de Nederlandse kinderliteratuur gezien. Ze zijn trefzeker, maar ze staan ook op vervlieden. Al met al doet Van Reek iets volkomen nieuws, zowel in tekst als in beeld. Van Reek bewijst met dit boek opnieuw dat ze als kinderboekkunstenaar een zeldzame libelle is - en o, die moeten we koesteren.

40 pagina's, leeftijd: 5+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.

maandag 28 juni 2021

BOUTJE VAN DE ROMMELBERG - Mirjam Oldenhave & Rick de Haas (Ploegsma)

Zo leuk: een nieuw boek van Mirjam Oldenhave. Nieuw-nieuw, dit keer, want met Boutje van de rommelberg krijgen we een heel verse hoofdpersoon, na de delen over Tobias uit de succesvolle Mees-Keesreeks. 

Boutje is wel een echt Oldenhave-jongetje, zo eentje dat zich best dapper, meestal vrolijk, en vooral inventief door het leven weet te slaan, maar eigenlijk lang niet zoveel heeft om mee te woekeren. Een moeder is er niet, en hij woont met zijn (liefhebbende, dat wel) vader in een huisje op wielen waarvoor ze steeds maar geen vaste plek vinden. Maar dan is er de plek naast de rommelberg in de dure wijk, en uit alles wat mensen weggegooid hebben kan Boutje van alles maken. Dat blijkt een uitkomst, want als vader Ed onterecht vastgezet wordt, moet er geld verdiend worden. Het rijke meisje Sisi is al even energiek als Boutje en samen zetten ze menig plan op om vader Ed vrij te krijgen.

Het grote formaat boek kent veel tekeningen van Rick de Haas, en dat is fijn. Extra geinig zijn alle werktekeningetjes in de kantlijn van de apparaten en uitvindingen die Boutje bedenkt. Oldenhave is al net zo'n slimme uitvinder waar het de plot betreft, en natuurlijk zijn er die kleine, fijne zinnetjes die haar stijl kenmerken - ze vallen vooral op als de schrijfster de gedachtes van de dieren uit het verhaal laconiek en zeer overtuigend samenvat. Dit boek is welkom, want ik zei het al: zo leuk. 

160 pagina's, leeftijd: 8+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.   

zaterdag 26 juni 2021

BLAD IN DE WIND - José Sanabria & María Laura Díaz Domínguez (Tiptoe Print)

O, aan alles voel je dat de exquise prentenboekuitgeverij Tiptoe Print gevoel heeft voor boeken: wie het laatst verschenen kleinood, Blad in de wind, in handen neemt, voelt het al aan zijn vingertoppen - de matte, licht ruwe structuur van het omslag is heerlijk. Wie het vervolgens openslaat ziet bladzijde na bladzijde ingekaderde schilderijen, ik kan ze niet anders noemen. In een pasteuze kwasttechniek wordt het levensverhaal verteld van een krant. Ja, je leest het goed: we leven van geboorte tot aan gelukkige bestemming mee met een exemplaar van het periodiek El Barco. In diepe, warme kleuren en met sterke, ronde vormen zien we hoe de krant de drukkerij verlaat, in een kiosk terechtkomt en eerst niet wordt verkocht, maar dan zijn reis begint door te verwaaien in de wind. Vervolgens zien we wat er met al zijn losse bladen gebeurt: ze maken kennis met de liefde (doordat een jong stelletje ze als afdakje tegen de regen gebruikt) en met de dood (doordat een jongetje er zijn gestorven goudvis in verpakt) en uiteindelijk wordt zijn laatst overgebleven bladzijde, jawel, gelezen.  

Wat een prachtige vondst is dit boek weer - het is ijzersterk in zijn eenvoud en je zou elk van de platen met liefde aan de muur willen hangen. Een tentoonstelling van een boek, dat is het. 

Dit boek werd vertaald door Paul Verrept, telt 48 pagina's en is voor 5+. Koop dit boek in je lokale boekhandel of bestel het hier (Nederland) of hier (Vlaanderen).

woensdag 16 juni 2021

MET DE WIND MEE - Mireille Geus & Thé Tjong-Khing (Lemniscaat)

Als je het heel globaal bekijkt kan een prentenboektekst óf op plot gericht zijn, op het 'verhaal', óf op 'poëzie', op mooie verwoordingen. Het interessante van dit prentenboek is dat de tekst van Mireille Geus het allebei doet. Het is het verhaal van een beertje dat niet kan slapen door de razende wind en zich vervolgens, al dan niet in zijn dromen, mee laat voeren door de storm en allerlei andere meewaaiende dieren ontmoet. De zinnen zijn voor voorlezer en voorgelezene niet moeilijk, maar het verhaal heeft beslist iets aantrekkelijk dichterlijks, met zinnen als 'Hij was in het buitenland, juichte Beertje'. En deze: '"Ooievaar!" riep Beertje naar de twee giraffes - dat was het enige buitenlandse woord dat hij kende.' 

De beeldwereld van Thé Tjong-Khing is natuurlijk weer niet te versmaden. Hij heeft ten eerste een heerlijk aandoenlijk beerfiguurtje geschapen, maar die andere hoofdpersoon, de wind, wordt ook razend knap sferisch in beeld gebracht. Je voelt het 'whoei-hoei' uit de tekst op elke bladzijde. Er springt een veilig avontuur op uit dit boek, maar het is tegelijkertijd niet alleen maar lievig of beperkt. De landschappen en de luchten geven de weidsheid van de wereld aan én de ongebreideldheid van dromen. Dit is voor mij absoluut een van de beste prentenboeken van het jaar - nu al.

32 bladzijden, leeftijd: 5+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.


maandag 7 juni 2021

RIDDER ROA EN DE GEVAARLIJKE DRAAK - Pim Lammers, met tekeningen van Natascha Stenvert (Zwijsen)

We hebben nieuwe verhalen nodig, we hebben nieuwe sprookjes nodig. Het voordeel van nieuwere sprookjes is dat ze dat wat zich bewezen heeft verbinden met geëvolueerde inzichten. Als er iemand is die dit beseft is het Pim Lammers. In zijn heerlijke Er was eens een koe ging daarom een koetje op zoek naar een verhaal waar zij in voorkwam. En nu is er Ridder Roa. In dit eerste boek van drie delen maken we kennis met de energieke, stoere Roa, die als prinses liever gaat voetballen dan modevlogs kijkt. Nou ja, behalve die van prinses Ayla dan, maar dat is omdat Ayla zo knap is. In Ridder Roa en de gevaarlijke draak vinden die twee elkaar, en niet alleen dat: Roa mag voortaan ook ridder zijn en blijven. Aan de hand van deze twee voorvechtsters wordt meteen het boek met regels voor sprookjes aangepast. 

Overigens moet niet de suggestie gewekt worden dat dit alleen maar een roldoorbrekend verhaal is. Het is daarnaast ook - voor beginnende lezers! - inventief en vooral grappig. Met name de ouwe kliek ridders wordt vrolijk op de hak genomen, en de struikrovers komen er ook niet al te best vanaf.

Een leuke troef van deze serie zijn ook de tekeningen van Natascha Stenvert. Met haar beweeglijke werk laat ze duidelijk zien dat dit verhaal haar goed lag: van bonkige rovers tot lollige YouTube-screenshots - het is geestig en gevarieerd. 

62 pagina's, leeftijd: 6+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.

zondag 6 juni 2021

DE ROOS UIT HET BETON - Angie Thomas (Moon)

Een paar jaar geleden werd ze uit het niets een van de belangrijkste dragers van de moderne young-adultliteratuur - ik heb het over Angie Thomas die met The hate you give een zeer belangrijke klassieker neerzette, een boek dat mede de gedachten beïnvloedde van iedereen die zich met racisme en kansenongelijkheid bezighield, en vooral van de mensen die er nog niet zoveel over hadden gelezen. Met Starr, de hoofdpersoon van THUG, leefde je mee, en door haar begréép je ineens veel meer van, bijvoorbeeld, white privilege.

Daarna kwam een sterke opvolger, Niet te stoppen, en nu is er dan Thomas' derde boek, De roos uit het beton. In dit boek lezen we het verhaal van de zeventienjarige Maverick Carter, de jongen die uiteindelijk de vader van Starr zou worden - een prequel dus. Maverick blijkt aan het begin van het verhaal door een gescheurd condoom een kind verwekt te hebben bij een meisje dat hij nauwelijks kent, maar hij neemt de verantwoordelijkheid op zich en gaat zijn babyzoon zelf opvoeden. Jong vader worden - daar gaat dit boek over. Maar ook over opgroeien in een criminele buurt, met een vader in de gevangenis, en de moeizame groeigrond die dat oplevert voor je dromen. Maar rozen kunnen soms ook tussen het beton opbloeien. 

Dat beeld van de roos begeleidt het plot van deze roman op een mooie manier. En voor de rest is het weer net als bij Thomas' eerdere boeken: zodra je begint wil je doorlezen. De roos uit het beton is zo'n zeldzaam boek dat bij elke bladzijde juist aanvoelt: zó moest dit verhaal geschreven worden, en lezen zul je - liefst in één lange teug.

De uitstekende vertaling is van Aimée Warmerdam. Zij is echt een van mijn favoriete vertalers, je vraagt je werkelijk nérgens af: wat zou hier in het origineel gestaan hebben? Het is natuurlijk en soepel, en Warmerdam levert daarmee een vertaling die een belangrijk boek als dit volledig laat bloeien.

320 bladzijden, leeftijd: 15+. Koop dit boek bij je plaatselijke boekhandel, of bestel het hier