dinsdag 25 augustus 2015
TIJS EN DE EENHOORN - Imme Dros & Harrie Geelen (Querido)
Een nieuw prentenboek van Imme Dros en Harrie Geelen - dat is een behoorlijke gebeurtenis. Ik ben blij dat TIJS EN DE EENHOORN er is. Het gaat over de kleine Tijs die op z'n zachtst gezegd niet blij is met het nieuwe huis waar hij met zijn ouders en oudere tweelingbroers nu in moet gaan wonen. En over de eenhoorn die op z'n zachtst gezegd niet blij is met zijn niet-bestaan. Dros brengt ze samen nadat ze allebei weggelopen zijn (en weer teruggevonden worden).
De taferelen van Harrie Geelen zijn als vanouds kleurrijk en fijn exuberant. Dit keer zijn ze voortdurend gemixt met tekeningen in kinderstijl, want in het verhaal tekent Tijs zijn wereld (en de eenhoorn) en dus zien we dat ook in de prachtige platen, bijvoorbeeld die helemaal aan het eind, waar de eenhoorn zijn getekende ikken bekijkt en we nog net een bezig handje van Tijs zien. En ook de schutbladen dienen niet overgeslagen te worden: hoe meer je in deze beelden vertoeft hoe meer we in de wereld van Tijs & ImmeDros & Harrie Geelen getrokken worden. En dat is precies wat de allerbeste prentenboekmakers met de kijker/lezer weten te doen.
zaterdag 15 augustus 2015
HOLLAND OP Z'N MOOIST, OP REIS MET DE HAAGSE SCHOOL - Charlotte Dematons (Leopold/Gemeentemuseum Den Haag)
Nog niet eerder was een prentenboek in de reeks van Leopold en het Gemeentemuseum zonder tekst. Maar áls je zo'n boek maakt, moet je dat door Charlotte Dematons laten doen. Geïnspireerd door het werk van Willem Maris, Jan Hendrik Weissenbruch, Anton Mauve, Jozef Israëls, Willem Bastiaan Tholen en zoveel anderen krijgen we een blik op het 'oude' Holland, met al z'n zee, weiden en wateren, maar Dematons laat er het hedendaagse Nederland in doordruppelen. Inclusief op elke spread terugkerende elementen als de drie (bejaarde) hoofdpersonen, fietsende en skatende kinderen, een hondje en natuurlijk... een gele ballon. Een prachtig kijkboek, helemáál als we uiteindelijk in het Gemeentemuseum belanden en de laatste pagina's van het boek de werkelijke schilderijen zien.
EEN AAP OP DE WC, EEN DIERENTUIN IN OORLOGSTIJD - Joukje Akveld & Martijn van der Linden (Hoogland & Van Klaveren)
Zoveel goede non-fictie voor kinderen is er niet, we moeten het van de hoogvliegers hebben. En een zeer bijzondere hoogvlieger is het prachtige EEN AAP OP DE WC. Het beschrijft de Rotterdamsche Diergaarde net voor, in en net na de Tweede Wereldoorlog. Joukje Akveld diepte alle bijzondere geschiedenissen op en schreef een informatieboek dat leest als een spannend, bijzonder en passievol verhaal. De structuur van het boek is helder, de overgangen zijn sterk en de verhaalstijl is heerlijk soepel. Over alles is nagedacht, zelfs over de achtergrondkleur van de ruime bladzijden. En dan die schitterende platen van Martijn van der Linden: het groepje zebra's dat aan de singel staat te grazen bijvoorbeeld, of anders de aap in het donker. Hij brengt het juiste zicht aan op het verhaal van de dieren die geen deel hadden aan de oorlog en er toch niet aan konden ontsnappen. Een boek om goed te bekronen.
OPMERKELIJKE UITVINDINGEN - Marit Törnqvist (Querido)
Heel lang geleden stonden de eerste al eens in het kinderliteraire tijdschrift Ezelsoor, en nu heeft Marit Törnqvist ze dan uitgebreid en gebundeld: haar opmerkelijke uitvindingen. Het is een heel mooi klein boekje geworden: een verzameling tekeningen die een handige, maar nog niet gedane vinding tonen. Een samenindeschaduwsombrero bijvoorbeeld, of een huisdierhoed. Het is heel vrolijk bladeren in OPMERKELIJKE UITVINDINGEN. Boven de laconieke tekeningen is steeds een bijpassend prieeltje aangebracht, en alles wordt omlijst door de kleur goud. Een aanwinst, zeker met het thema van de komende kinderboekenweek in gedachten.
maandag 3 augustus 2015
TOMATENSOEP MET BLAREN - Nancy Mostrey (Clavis)
TOMATENSOEP MET BLAREN is een klein, dagelijks verhaal over Maarten, 9 jaar, die een beweeglijk klein zusje heeft. Het verhaal (met tekeningen van Myriam Berenschot) is vanuit Maarten geschreven, maar het draait om dat wat de kleine Emmy overkomt: er valt hete tomatensoep over haar heen en dat levert ernstige brandwonden op. Op een realistische, maar heel begrijpelijke manier wordt beschreven hoe het leven van dit gezin vervolgens verloopt. Het gaat niet alleen over de vele ziekenhuisbezoeken, maar ook en vooral over hoe Maarten zich bij dat alles voelt. Nancy Mostrey heeft met veel kennis van zaken en invoelend geschreven over iets waar nog niet veel kinderboeken over bestaan.
WAT ZIT ER IN DIE KIST? - Pieter Gaudesaboos (Lannoo)
Een lang, smal prentenboek over een kist waar een kist in zit waar een kist in zit waar een kist in zit - dat is WAT ZIT ER IN DIE KIST? van Pieter Gaudesaboos, maar wat je ziet als je het aanschaft is een doos. Een mooi ouderwets aandoende doos, die een spel doet vermoeden, maar waar dan - alsof je een kist openmaakt - het hierboven beschreven prentenboek in zit. Een prettige verwarring. Het boek zelf is één mooie grafische wandeling langs havens, gebouwen, schepen, dorpen en steden en eindigt met een behoorlijk magische vondst (letterlijk: dat wat gevonden wordt in de kist). En als je de laatste bladzijde omgeslagen hebt ga je het liefst meteen weer terug, want je wordt door de maker aangespoord om alle vijftien hazen te zoeken, de negen honden, of die ene krokodil. Een inventief en sterk vormgegeven prentenboek/kist/boek/kist/boek/doos/boek.
Abonneren op:
Posts (Atom)