donderdag 25 november 2021

OP DE RUG VAN BIGI KAYMAN - Henna Goudzand Nahar & Hedy Tjin (Querido)

De ondertitel van Op de rug van Bigi Kaayman luidt: Een verhaal over Afi en Kofi en de grote kaaiman... Het verhaal gaat dan ook over de kinderen Afi en Kofi die samen met hun tot slaaf gemaakte ouders op een plantage wonen. Het speelt zich ergens in de achttiende eeuw af en de kinderen horen over gevluchte tot slaaf gemaakten en besluiten zelf ook te vluchten, samen met hun ouders. Een grote kaaiman ('Bigi Kaayman') helpt hen daarbij. Dit belangrijke verhaal moet steeds weer verteld worden, want hoe belachelijk is het dat zelfs in Suriname kinderen lange tijd opgroeiden met allerlei Nederlandse 'helden' in de geschiedenisboekjes, maar nauwelijks (of zelfs negatieve) verwijzingen naar vrijheidsstrijders als Baron of JoliCoeur. Of naar de Brooskampers die, met hun leider die Broos heette, zichzelf bevrijdden door in het moerasgebied dat Kaymangrasi werd genoemd te gaan wonen - en op wie dit verhaal lichtjes gebaseerd is.

Hedy Tjin maakte de geweldige tekeningen. In de van haar bekende stifttechniek zet ze sterke, rijke vormen en kleuren neer, die het verhaal in al zijn bontheid tot helemaal naar nu en helemaal naar hier brengen. Er is ook nog een door Gerson Main opnieuw uitgevoerde versie van het kinderliedje Bigi Kayman, en de prachtige vormgeving van Lyanne Tonk en krachtige manier van uitgeven van Querido maken het helemaal af.

56 pagina's, leeftijd: 9+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.

dinsdag 16 november 2021

MUS & KAPITEIN KWAADBAARD EN DE KOERS NAAR DE KRAKEN - Kevin Hassing, met tekeningen van Linde Faas (Luitingh-Sijthoff)

Vorig jaar las ik het eerste deel van Hassings Mus & Kapitein Kwaadbaard, en was toen aangenaam verrast door de vrolijkheid, de verhaalopbouw en de mooi volgehouden actie in dat eerste deel van een reeks. Nu las ik het tweede deel, en wat bijzonder is: dezelfde complimenten blijven gelden. Vaak is het, denk ik, bij een tweede deel, voor een schrijver lastig de frisheid te bewaren, maar Hassing is het gelukt. 

Dit keer is de jonge Mus, samen met Kapitein Kwaadbaard en haar andere nieuw verworven vrienden, op zoek naar een eng zeemonster - de kraken. Het verhaal wervelt weer lekker, vrijwel elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger, en we zien ook weer het schrijversplezier dat we in het eerste deel lazen. Zo staat er al meteen op een van de eerste bladzijden over de lijvige Kwaadbaard: 'Hij hijgt zo hard dat het lijkt alsof hij een groot zeilschip probeert weg te blazen.' Dat soort rake zinnen vinden we vaker in het boek, en daarmee bestendigt Hassing een fijn schrijversschap.

234 bladzijden, leeftijd: 9+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.

maandag 8 november 2021

IK BEN DE JACHTLUIPAARD - Paul Kustermans (Clavis)

Nog maar één jaar geleden betuigde de Belgische koning Filip zijn 'diepste spijt' aan de president van de Democratische Republiek Congo voor de 'geweld- en gruweldaden' die 'ten tijde van Congo-Vrijstaat [...]  werden gepleegd'. Behoorlijk laat, aangezien onder bewind van Leopold II, aan het begin van de twintigste eeuw, tussen de acht en tien miljoen Congolzen omgekomen zijn door de gruweldaden van de witte bezetter. Niet voor niets wordt het ook wel de Belgische holocaust genoemd. De Vlaamse auteur Paul Kustermans schreef er in 1999 dit boek over, wat onlangs, naar aanleiding van de excuses, werd herdrukt.

Het boek is één grote aanklacht. Het is geschreven in de vorm van een logboek van Tessa, een meisje dat met haar goedgelovige vader meereist naar wat destijds Congo-Vrijstaat werd genoemd, om daar in opdracht van de koning rubber te gaan laten oogsten. Het eindigt in een bleodbad, waarbij Tessa vanaf het begin de gruweldaden van de bezetter ziet voor wat ze zijn. Natuurlijk is dit boek geen 'own voice'-verhaal, en het is heden ten dage best lastig dat bepaalde woorden die in de context van het historische verhaal gebruikt worden nu echt niet meer kunnen (waaronder het n-woord), maar als dit goedgeschreven, zintuiglijke en boze boek ook maar enkele jongeren de ogen opent voor de afschuwelijke koloniale misdaden, dan rechtvaardigt het deze heruitgave. En de laatste zinnen zijn bijzonder sterk.

 184 bladzijden, leeftijd: 14+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier