donderdag 23 november 2017

KLEINE NACHTVERHALEN - Kitty Crowther (De Eenhoorn)

Een nieuw boek van Kitty Crowther is altijd een juichwaardig iets. Maar nu krijgen we maar liefst drie verhalen in één: Kleine Beer vraagt elke avond om dezelfde drie slaapverhaaltjes, en Mama Beer vertelt die met plezier. Het is een warm ritueel waar we getuige van zijn en de beerfiguurtjes zijn prachtig. Maar de drie slaapverhalen zijn nog mooier. Ze zijn grappig en geruststellend, maar ook fijn geheimzinnig - omdat ze in de nacht spelen en over het wonderbaarlijke fenomeen van de slaap gaan. Het zinnetje: 'Kies een ster, die brengt je naar morgen' is bijvoorbeeld zo mooi. Bezwerend ook, bijna. Ik ben heel enthousiast over dit boek, ook vanwege de tekeningen natuurlijk - die op zich ook net weer een tikje anders zijn, omdat de sterkste kleur een bijna fluo-roze is. Enfin: heel mooi boek dus, met kenmerken van een bedtijdklassieker.

Dit boek werd vertaald door Siska Goeminne.

KONIJNENTANGO - Daan Remmerts de Vries & Ingrid & Dieter Schubert (Hoogland & Van Klaveren)

In dit wonderschone boek van Ingrid & Dieter Schubert (op idee van Daan Remmerts de Vries - het boek kent verder geen tekst) dartelen twee zwaarverliefde konijnen om elkaar heen. De een draagt een stropdas, de ander een rode ketting. Ze verlangen naar elkaar, zijn extatisch blij als ze de ander in de verte aan zien komen, ze dansen en draaien om elkaar heen, ze springen in elkaars armen en ze slingeren elkaar de lucht in. Heel even krijgen ze gezelschap van een kikkerpaartje, maar voor de rest is alles gericht op de liefdestango van deze twee. Het boek is een omdraaiboek, en kan dus vanuit twee richtingen bekeken worden. Zo gaat het ook in de liefde: je zit samen in één verhaal, maar behoudt beiden je eigen kijkrichting.
Het boek bevat een prachtige uitsnede uit een liefde, zonder dat er een scherp omlijnde plot is. Juist dat is zo goed - zo kan het boek steeds opnieuw bekeken en geïnterpreteerd worden. KONIJNENTANGO is een van de mooiste prentenboeken van het jaar.