maandag 24 februari 2014

HET GEHEIM VAN DE BESCHERMENGEL - Gerard van Gemert (Leopold)

De GEHEIM-serie van uitgeverij Leopold bestaat al vele jaren en leverde een hele rij makkelijk leesbare boeken op, met prachtige uitschieters van bijvoorbeeld Anna Woltz en Chris Bos. De GEHEIM-boeken hebben, al dan niet in (school)bibliotheken, heel wat kinderen geboeid doen doorlezen, steeds begeleid door de toegankelijke tekeningen van Saskia Halfmouw. Het laatste deel in de serie is HET GEHEIM VAN DE BESCHERMENGEL van Gerard van Gemert. Het is opnieuw een sympathiek verhaal, met twee originele aspecten. Het eerste is: korfbal! Er zijn waarschijnlijk bijzonder weinig kinderboeken waarin korfbal wordt gespeeld, maar na vooral voetbal- en hockeyboeken is dit een leuke nieuwe uitstap van Van Gemert. Het tweede is het thema van de beschermengel. Joy heeft in de persoon van Jessica een échte beschermengel, ze kan haar zelfs af en toe zien. Maar de beschermengel wil eigenlijk graag juist een echt meisje zijn. Leuk verhaal, deze GEHEIM-aflevering. Fris ook.

WE HEBBEN ER EEN GEITJE BIJ! - Marjet Huiberts & Iris Deppe (Gottmer)

Uitgeverij Gottmer grossiert in geweldige vertaalde prentenboeken. Maar ook in producten uit eigen land zijn ze goed. WE HEBBEN ER EEN GEITJE BIJ! is een lief prentenboek dat een klein, blij verhaal op rijm van Marjet Huiberts combineert met het debuut van tekenares Iris Deppe. Het boek overtuigt door zijn warmte, en door zijn voorleesbaarheid (de tekst is één lang, doorlopend vers) en kan dus heel gemakkelijk een voorleesfavoriet voor vele heel jonge kinderen worden (volgend jaar in de lijst voor de voorleesdagen!). De tekeningen van Deppe zijn zacht van kleur, en haar dieren zijn heel vertederend. Sla het boek maar eens open bij het varken en het biggetje dat vanuit de modder blij meeroepen dat ook zij weten dat er een geitje bijgekomen is op de kinderboerderij. Aangenaam debuut! Extra complimenten voor de schitterende vormgeving van Bockting Ontwerpers.

maandag 17 februari 2014

SSST! WE HEBBEN EEN PLAN - Chris Haughton (Gottmer)

Met zijn eerste prentenboek, MAMA KWIJT, maakte tekenaar en schrijver Chris Haughton meteen een klassieker. De Ier kreeg er negen bekroningen voor, in Nederland werd het Prentenboek van het Jaar. Daarna kwam STOUTE HOND, en ook die deed het goed. Eenzelfde zegetocht zou ook SSST! WE HEBBEN EEN PLAN kunnen gaan maken. Dit keer gaat het om een sullig groepje vogelrovers. Ze sluipen door het bos (in prachtige blauwe tinten weergegeven), op zoek naar een vogeltje. Maar elke keer als ze er een ontdekken is rovertje vier zo enthousiast dat de vogel op tijd weg kan vliegen. En dan volgt er een komisch slot. De herhaling, de iconische prenten, het goed contrasterende kleurgebruik, de lolligheid in de houdingen en de spaarzame tekst: alles zit er weer in. Het boek is even onbedaarlijk grappig als aandoenlijk. En aan te raden aan ieder kind. SSST! WE HEBBEN EEN PLAN neemt meteen de koppositie in als het gaat om moderne klassiekers, en Chris Haughton breidt zijn toch al grote faam nog verder uit.

Dit boek werd vertaald door J.H. Gever.

zaterdag 8 februari 2014

DE GOOCHELAAR, DE GEIT EN IK - Dirk Weber (Querido)

Dirk Weber schreef met DE GOOCHELAAR, DE GEIT EN IK een historische kinderroman - en dat klinkt meteen als een verhaal met een moeilijkheidshindernis, vanwege die historie, maar het knappe van Weber is dat hij precies de juiste details aanhaalt en ook precies de juiste uitwijdingen weglaat, waardoor het relaas over de bezorgde, dappere Camiel heel direct en makkelijk leest. En dat terwijl zijn omstandigheden toch echt niet die van iedereen zijn: hij woont bij zijn grootouders, moet voor zijn opa werk doen in de schoenmakerij, voor de dierenarts de dieren die hij behandelt rustig houden en ook een smokkelaar vraagt om zijn diensten. En dan is er Leon Roossen nog: de illusionist, Camiels vader. En Camiels kleine broertje Joris, die dagelijks een nieuw verhaal wil. Het is allemaal aanstekelijk verteld, en aannemelijk, en ontroerend. Nogal goed boek, dit DE GOOCHELAAR, DE GEIT EN IK!