zondag 30 mei 2021

STORK - Koos Meinderts & Annette Fienieg (Hoogland & Van Klaveren) - IK VLIEG! MET DIEREN IN DE LUCHT - Kim Veenman (Lemniscaat)


Twee prentenboeken waarin gevlogen wordt - en de eerste is het nieuwe boek van Koos Meinderts en Annette Fienieg, een boek dat ze misschien wel licht gniffelend hebben gemaakt. Het is na de Grote Ramp, waarin iedereen binnen moest blijven, behoorlijk druk bij de ooievaarscentrale, en dus moet de oude, al gepensioneerde Stork een kindje bezorgen. Ten eerste: zou dit het eerste prentenboek zijn waarin gerefereerd wordt aan de COVID19-samenleving die we beleefd hebben? Ten tweede: natúúrlijk weet de oude Stork niet meer precies waar het kindje naartoe moest, en dus zien we hem adressant na adressant langsgaan, totdat hij helemaal aan het eind van het boek het juiste huis gevonden heeft. De gniffeling zit 'm dan in al die mensen bij wie Stork verkeerd aan komt vliegen. Mevrouw De Hondt houdt alleen van poezen, de familie Suurmondt houdt niet van kinderen, de familie Knijnenberg heeft er al veel te veel. Subtiel (of niet zo subtiel) spel met namen en woorden, en dan de fijne kleuren en vormen van Fienieg: dit is gewoon een lekker prentenboek. Mooie cover ook, waarop we een aspect van Fieniegs tekenwerk waar ze in uitblinkt al aangekondigd zien, namelijk: architectuur, huizengroepjes, gebouwen in verschillende pasteltinten. In het boek zien we die - naast vele andere details - gelukkig ook op vrijwel elke spread terug. 

Kim Veenman studeerde biologie, en dat is terug te zien in Ik vlieg! dat een mooie kruising tussen prentenboek en non-fictiewerk is geworden. Het onderwerp is fascinerend: hoe zou het zijn als we zouden kunnen vliegen als vogels en andere vliegende dieren (zoals de vliegende vis, het vliegend draakje of de vliegende slang)? Kim Veenman laat het de kijkende kinderen van bovenaf zien. Het is heel spannend om te ontdekken wat een koolmeesje waarschijnlijk ziet, of een condor, of een libelle of een hommel. De keuze van de dieren is interessant en de toelichting achterin het boek maakt het helemaal af. Leuk debuut!

Beide boeken: 32 bladzijden, leeftijd: 5+. Koop deze boeken bij je lokale boekhandel of hier (Stork) of hier (Ik vlieg!).


woensdag 26 mei 2021

MUS & KAPITEIN KWAADBAARD EN DE 5 SLANGEN - Kevin Hassing, met tekeningen van Linde Faas (Luitingh-Sijthoff)

Een nieuwe serie en een nieuwe schrijver. Debutant Kevin Hassing catapulteert de lezer op de eerste bladzijde lekker midden in de actie: een meisje probeert langs een klif naar boven te klimmen. Ze ontmoet al snel een grommerige kaperkapitein, aan wie ze een belangrijk bericht moet brengen: hij moet haar helpen haar stadje te bevrijden van een bende gruwelijk nare piraten. Wat volgt is een wervelend verhaal, waarin we van de ene handeling in de andere buitelen, zonder dat Hassing de personages smoel vergeet te geven. Met humor bouwt hij de bende rondom Mus en kapitein Kwaadbaard op, we ontmoeten de ene na de andere ruwe bonk, die toch allemaal vallen voor de doorzetterscharme van weesmeisje Mus. Het is knap dat het boek niet inzakt en dat het zowel avontuurlijk alsook luchtig blijft. Deze auteur weet hoe hij een verhaal moet opbouwen! En dit eerste boek bevat ook meteen een belofte. Want wie denkt: had Hassing niet wat meer over de persoonlijke geschiedenis van Mus moeten vertellen, krijgt in een toegevoegd hoofdstuk alvast een glimp van het tweede, nog te verschijnen, avontuur. Leuk!

240 bladzijden, leeftijd: 8+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.

dinsdag 25 mei 2021

DE TUNNEL - Anna Woltz (Querido)

De tunnel is het nieuwste boek van Anna Woltz, een boek waar we naar uitkeken. Het is vóór jongeren en gáát over jongeren, net als Honderd uur nacht. Het hoofdpersonage is de veertienjarige Ella die polio heeft gehad, daar een mank been aan over hield en een negenjarig broertje heeft, Robbie, die geen nacht van haar zijde waakt, want hij weet zeker: zonder hem kan Ella niet ademen. Dat is een prachtig, poëtisch en warm-menselijk gegeven, en daar zit De tunnel vol mee. Het boek gaat niet alleen over Ella en Robbie, maar ook over de straatschooier Jay en het levendige, brutale meisje Quinn, die opgegroeid is met rijke ouders en nu het leven volledig wil leven. Leven, daar draait het hele boek om - het speelt in Londen in 1940, en dan vooral in de metrogangen, waar mensen 's nachts op de perrons slapen omdat de stad wordt gebombardeerd. 

Woltz schrijft weer zo soepel als altijd. Ze opent op vrijwel elke bladzijde kiertjes waardoor we in de ziel van deze jongeren en kinderen kunnen kijken. Dat doet ze - ook erg des Woltz' - in een filmisch decor en met een filmische buiteling van gebeurtenissen. Het zal er hard aan toe gaan voor deze vier, maar het hele verhaal wikkelt zich om dat wat het leven voortdrijft: liefde, vriendschap, waarheid en moed. Met een speciale vermelding voor het heel mooie schetsen van het belangrijkste bijpersonage (Sebastian, de oudere broer van Quinn) stel ik het hier nogmaals vast: Woltz is een geweldige auteur. En De tunnel getuigt daar opnieuw van.

 

232 pagina's, leeftijd: 12+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.  

vrijdag 14 mei 2021

VUURTJE EN DE DIKKE STEEN - Catharina Valckx (Querido)

O, ik hou van de humor van Catharina Valckx. Ze legt al jaren een aangename lichtheid onder de kinder- en jeugdliteratuur en met haar nieuwste prentenboek doet ze dat opnieuw - en het is een van haar leukste lichtheden. Vuurtje is een meisje met haar dat op een lopend vuurtje lijkt, maar over haar haar gaat het verhaal helemaal niet. Ze heeft een kat die Rikkie heet, maar ook over hem gaat het verhaal niet. Waar dan wel over? Over haar ontmoeting met... een pratende steen. Een steen die jaren geslapen heeft en wakker wordt als Vuurtje op hem is gaan zitten om uit te rusten. O, en er is ook nog een schildpad die Bogota heet. Wat volgt is een geestig en volkomen broodnuchter maar waanzinnig verteld kort verhaal. Voeg daarbij die heerlijke, heldere tekeningen en je hebt een rijke veeg absurditeit.

40 pagina's, leeftijd: 5+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.    

zondag 9 mei 2021

ZEPIE - Janneke Schotveld & Georgien Overwater (Querido, Tijgerlezen)

Een nieuw deel in de Tijgerlezen-reeks. Na het fijne Rotkat schreef Janneke Schotveld met Zepie een al even heerlijk verhaal. Om aan een meisje te ontsnappen duikt Zepie in die ene wasmachine in de wasserette van zijn vader waarvan het deurtje niet open mag. Met reden, want zodra Zepie binnen is, begint de wasmachine te spoelen en te draaien en belandt Zepie in een parallelle wereld waarin hij opgewacht wordt door een sprekende rat. Dan blijkt dat Zepie nog meer wonderlijke ontmoetingen te wachten staan - met een stinkende zeeman bijvoorbeeld, maar ook met zijn eigen kat Biotex - en elk van die ontmoetingen leert hem iets over... de liefde. 

Wat een smeuig verhaal! Zoals we van Schotveld gewend zijn, in Rotkat en haar andere boeken, zoals de Superjuffie-reeks waar ze bekend mee werd, en de moderne sprookjes, ligt het tempo lekker hoog (maar niet te hoog) en zijn de grappen talrijk (maar de ernst wordt nooit helemáál overboord gegooid). Zepie is dus opnieuw een boek met een hart, door Georgien Overwater al even monter, geestig en warm geïllustreerd als dat het geschreven is.    

108 pagina's, leeftijd: 7+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.