vrijdag 24 december 2021

LALA'S WOORDEN - Gracey Zhang (Condor)

Er zijn van die kinderen die geboren worden met extra porties leven en drang en overtuiging in zich. Zo'n meisje is Lala. Ze is druk en beweeglijk en haar moeder wordt soms gek van haar, vooral als het heet is buiten, maar Lala heeft een grote liefde: alles wat groen is. Ze druppelt haar woorden over alle kleine plantjes die ze tegenkomt, of die nu onkruid heten of niet. En op een stille, hete, verstikkende dag besluiten die planten iets terug te doen...

Dat zijn de verhaalelementen van het sympathieke prentenboek van de Amerikaanse Grazey Zhang. Maar de woorden zijn maar een deel van de aantrekkingskracht van dit boek. Met haar fieve stijl (je zou bijna zeggen: fauvistisch) laat ze Lala's karakter nog meer in beeld dan in tekst zien. Tegelijkertijd leven ook de gebouwen en de straat, de stad en de buren. De platen zijn grotendeels zwartwit, met enkele raak geplaatste kleuraccenten. Er valt, voor wie goed kijkt, veel te ontdekken, want er zijn allerlei details (en dan weer een heel geconcentreerde, ingezoomde plaat). Een fijn prentenboek dat echt iets toevoegt aan alles wat we hier zelf maken.

De vertaling is van uitgeverij Condor, een specifieke naam wordt niet genoemd. Het boek bevat 48 pagina's, is voor 4+, en koop het in je lokale boekhandel - ook online. Eventueel kan het ook hier.